9 Kasım 2015 Pazartesi

BTÖ206 Öğrenme ve Öğretme Kuramları Günlüğü

03/11/2015 Bu haftaki dersimiz de etkileşim kavramından bahsettik.
Etkileşim, duyum, algıdan bahsettik.
Etkileşimin ne olduğunu nelerden etkilenip, neleri etkilediğini öğrendim.Etkileşimde önemli olan noktalardan birinin etkileşimi yöneten kişinin tutumunun belirlediğini; olumsuz ya da olumlu sonuçlara tepkilerin götürdüğünü öğrendim. Tarafsız bakabilmenin, ön yargının, kullanılan materyallerin etkisini öğrendim. Şimşek kavramını örnek vererek çalışmalar yaptık bu da konuyu kısaca anlamlandırmamızı, özetlememizi sağlandı.

BTÖ206 Öğrenme ve Öğretme Kuramları Günlüğü

27/10/2015 Bu haftaki dersimizde dikkat ve algı üzerinde durduk.
Dikkat ve algının tanımlarını, nelerden etkilendiğini, bu özellikleri arttırmamız için nasıl bir yol izleyeceğimizi öğrendim. Her çocuk özeldir filminde dikkat etmemiz gereken yerlere ve olaylara vurgu yaptık. Yorumlarıma anlam ve bütünlük kazandırdım. Öğrenmeyle; çalışma yöntemlerimizin (kodlama, yazma vb.) ve tekrar kavramının ne kadar etki ettiğini öğrendim. Bellekler arasındaki farkı, arasındaki ilişkileri öğrendim.Anılarımızın, görsellerin, sözel ifadelerin belleklere etkisini öğrendim. Öğrenmenin nasıl olacağını öğrendim.

BTÖ206 Öğrenme ve Öğretme Kuramları Günlüğü

                                               Her Çocuk Özeldir
Bugün ki dersimizde her çocuk özeldir filmini izleyerek bir öğretmen adayı olarak farkındalığın farkında olmanın önemini bir kere daha anladım. . Öğreticiler olarak öğretilen kişinin ne kadar farkındaysak o kadar başarı elde edebiliriz. Bunu sadece öğreticilerle sınırlandırmak yanlış bir tutum olur çünkü bireylere özgüven, başarı, kabullenme duyguları ailede aşılanır. Yetersizlik gösteren ya da farklı özelliklere sahip olan (disleksi) bireyler öncelikle ailesinde kabul görmesi gerekmektedir. Eğer ailesi tarafından yetersizlik gösterdiği ya da farklı olduğu için dışlanır,  önemsenmezse hayata bir sıfır yenik başlar. Yetersizlik gösteren ve farklı olan bireyleri önemsemek onları iyileştirir, sevgi hissi verir. En önemli olanda onların yanında olduğunun farkına varmalarını sağlamamızdır. Bu çocukları farkına varamayarak onları yeteneklerini görmeden, dikkat özelliklerini ya da algılama yeteneklerini bilmeden, tam anlamıyla anlamlandıramadan yargılamak çocuklara yapılan en büyük haksızlıktır çünkü bizim için basit, önemsiz olan o bireyler için karmakarışıktır. Filmde de buna dikkat çekilmiştir öğretmen babasına okuyamayacağı bir yazıyı okumasını isteyerek oğluna yaptığı muameleyi yaparak güzel bir empati örneği vermiştir. Önemli olan öğreticiler olarak; her çocuğun farklı olduğunun, her çocuğun farklı yöntemlerle ve tekniklerle öğrendiğinin, çok azımızın çok çok farklı düşünüp bunları uygulayabildiğinin, durumu ne olursa olsun her çocuğun aynı ortamda eğitim alması gerektiğinin bilincinde olursak birçok engeli aşabiliriz. Çünkü aynı ortamda eğitim görmeleri hem onlara hem de akranlarına faydalar sağlar. Burada en büyük görev öğreticilere düşmektedir çünkü sınıfta bireylerin kabul görmesi öğretmenin tutum ve davranışlarına bağladır. Ben farkındalığı olan bireylerin farkında olmayı hedefliyorum.

     Her şeyin ederini bilip değerini bilmeyen bir öğretmen olmak istemiyorum.