30 Aralık 2014 Salı

LIBREOFFICE

                               
                             LIBREOFFICE 
                       

               Libre Office, adından da anlaşılacağı gibi –libre, Fransızca ve İspanyolca ‘da özgür demektir- ücretsiz ve geliştiriciler ve kullanıcılar için özgür bir yazılımdır. LGPL v3 ile lisanslanmıştır
  Libre Office 'in temelleri, OpenOffice.org 'a dayanmaktadır. OpenOffice.org geliştirme süreçlerinde Sun Microsystem 'in tek belirleyici olması ve dışarıdan kod katkıcılarının kod yazmasını engelleyici - zorlaştırıcı tavırları söz konusuydu.
       Sun Microsystem 'in Oracle tarafından satın alınması, Oracle 'ın özgür yazılım projelerine soğuk bakması eleştirilerin dozunu artırdı.
       28 Eylül 2010 günü aralarında Michael Meeks 'in de bulunduğu pek çok önemli OpenOffice geliştiricisi, The Document Foundation isimli yapıyı duyurarak, "topluluk merkezli" yeni bir OpenOffice.org çatallanması(fork) için çalışacaklarını açıkladılar.
Duyurulan bu yeni yapı Google, Novell, RedHat gibi pek çok büyük şirketçe desteklendi.
TheDocument Foundation'un destekçileri arasında Özgür Yazılım Vakfı (FSF), OSIOASISCanonical,Collabora ve GNOME Vakfı'nın yanı sıra, Brezilyalı OpenOffice.org türevi BRoffice'in geliştiricileri ve çeşitli yerel OpenOffice.org toplulukları da yer alıyor.

2.1.LIBREOFFICE AVANTAJLARI NEDİR?

  •  Ücretsizce bilgisayarımıza indirebiliriz.
  •  Tüm temel ofis yazılımlarını ve hatta daha fazlasını aktif olarak kullanabileceğiniz bir paket yazılımdır.
  •  ücretsiz ofis yazılımlarını sağlar
  •  Writer: LibreOffice içerisindeki kelime işlemcidir. Microsoft Office word benzeri bir görünüme sahiptir. Kullanıcıya işlevsel ve yararlı birçok araç sunar. Write sayesinde acele mektuplar, dizinli tam bir kitaba kadar her şeyi yaratabilirsiniz. Ayrıca ek bir yazılım gerektirmeden PDF dosyası oluşturabilir veya HTML belgelerinizi düzenleyebilirsiniz.
  • Calc: Microsoft Excel 'e benzer bir bir hesap tablosu yazılımıdır. LibreOffice Calc, Microsoft Excel 'in sahip olmadığı bazı olanaklara sahiptir. Örneğin tablolarınızı PDF olarak yaratmanızı sağlar. Ayrıca Oracle ya da SQL 'den tablolarınızı Calc 'a aktararak üzerlerinde çalışabilirsiniz.
  • Impress: Microsoft PowerPoint 'e benzeyen bir yapısı vardır. Ayrıca sunumları Adobe Flash(SWF) olarak dışa aktarma ve flash yüklü bilgisayarlarda oynatma yeteneğine de sahiptir.
  • Microsoft PowerPoint 'te oluşturulmuş. ppt ve. pptx dosyalarını okumak ve içeriğini değiştirmek gibi özelliklere de sahiptir. Ayrıca yine ek bir yazılım gerektirmeden sunumlarınızı PDF olarak dışa aktarma seçeneğini de sunar.
  •   Base: Microsoft Access 'e benzer bir veri tabanı yazılımıdır. Libre Office Base yardımıyla tablo, form, sorgu ve raporlar oluşturup düzenleyebilirsiniz. Bu işlemleri ister kendi veri tabanınızla, ister Base ile birlikte gelen HSQL veri tabanı motoruyla yapmak mümkündür.
  •  Draw: CorelDRAW gibi bir vektörel grafik düzenleyicisidir. Scribus ve Microsoft Publisher gibi masaüstü yayıncılık yazılımları ile benzer özelliklere sahiptir. PDF dosyalarını içe aktarıp düzenleme desteğine sahiptir.
  • Math: Matematik formülleri yaratmak ve düzenlemek için bir araçtır. Microsoft Denklem Düzenleyicisi 'ne benzer bir yapıdadır. Formüller diğer Libre Office yazılımlarının içerisine gömülebilir. Birçok yazı tipini destekler ve PDF olarak dışa aktarım seçeneğini destekler.

       2.2 LIBREOFFICE DEZAVANTAJLARI NEDİR?


  •    Internette hazır şablonları bulunmasına rağmen, LibreOffice Impress, hazır şablonlar bakımından yetersizdir.

       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder