30 Aralık 2014 Salı

BİT VE BYTE ARASINDAKİ FARK

                      BİT VE BYTE ARASINDAKİ FARK

   Bit olarak tabir edilen birim iletişim ve bilgisayar teknolojilerindeki  en temel veri birimini temsil ediyor. Bilgisayarlarda veriler ikili yani sadece 1’ler ve 0’lardan oluşan sayı sistemine göre kaydedilir. İşte 1 bit de bu 1’ler ya da 0’lardan tek bir tanesini temsil ediyor. İkili sistemde bulunan 1 ve 0’lar doğru-yanlış ya da evet-hayır gibi mantık önermelerine karşılık geliyor. Kullandığımız tüm yazılımlar ve veriler aslında temelde bu 1’ler ve 0’lardan oluşuyor.
1 bit’in ne olduğunu anladıktan sonra Kbit, Mbit ya da Gbit gibi birimleri anlamak çok kolay.  Kilo, Giga ve Mega gibi ön ekler 10 ve katlarını temsil ediyor. 1 Mbit, 10bit’e karşılık geliyor. Gbit (109ve Kbit(103de benzer şekilde değerlendiriliyor.

                    Bit ile Byte Arasındaki Fark

    Bit ile byte birimlerinin birbiriyle çok karıştırılıyor. Birçok insanın bu iki birimin birbiriyle aynı anlama geldiğini düşünüyor olabilir. Ancak bu ikisi aslında temelde aynı şeyin miktarını belirtiyor olsa da farklı değerlere sahipler.
8 bit’lik veriye 1 byte adı veriliyor. Bir metin dosyasının içerisindeki tek bir harf 1 byte’lık yer kaplıyor.Byte biriminin ilk çıkış noktasını da bu tek bir karakterin kapladığı alan oluşturuyor. Byte’ın katlarında ise durum biraz karışıyor. Burada 10’un katları yerine 2’nin katları kullanılıyor. 1 MB denildiği zaman 220byte kastedilmiş oluyor. Benzer şekilde GB 230, TB da 240 byte anlamına geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder