30 Aralık 2014 Salı

IBM LOTUS SYMPONY

                        IBM LOTUS SYMPONY


       IBM Lotus Symphony: tablolama programları ve diğer belgeler için düzenleme, yaratma paylaşma ortamı diyebiliriz. Aslında bu, IBM’in ilk pazara girişi değil.1984 yılında IBM, DOS için benzer amaçlar taşıyan bir yazılımı piyasaya sürmüştür.
                  

          4.1. IBM LOTUS SYMPONY AVANTAJLARI NEDİR?

*Tamamen ücretsizdir.
* IBM, Lotus kullanıcılarına olabildiğince interaktif bir ortam sağlıyor. IBM resmi sitelerinde Lotus Symphony hakkında fikir alışverişi yapma imkanı ve çeşitli eklentileri indirme olanağı bulunuyor. Lotus Symphony şuanda Windows ve Linux platformlarında çalışıyor. Yakın bir zaman içinde Apple Macintosh platformunda da çalışabilecek hâle getirilecek.


* Lotus Symphony ile yarattığınız dosyaları Microsoft Office formatlarından tutun, OpenOffice’e kadar birçok formatta kaydedebilir, düzenleyebilirsiniz. Lotus Symphony, ayrıca OpenDocument formatını (ODF) da destekliyor. Peki, bu ODF nin yararları ne? ODF yi değerli yapan, seçim hakkı vermesi, verimli olması ve içerdikleri dokümanın kullanımı hakkında kontrol hakkı vermesi. ODF pek çok işletim sistemiyle uyumlu çalışıyor.
*IBM Lotus Symphony Documents’ın arayüzü, alışılmış kelime işlemci programlarınkinden çok daha anlaşılır. Genellikle Microsoft Office Word de bu nereden yapılıyor dediğiniz şeyler, IBM Lotus Symphony Documents da elinizin altında bulunuyor. Oluştur sekmesini de oldukça başarılı buluyorum. Örneğin yazıya not ve dipnot ekleyebilmek kullanışlı bir hale getirilmiş. Bu arada metin özellikleri menüsündeki konum sekmesine tek bir tıklamayla ulaşıp seçtiğiniz metni 90 ve 270 derece döndürebilmek de Lotus Symphony Documents’ın hoş bir özelliğidir.

 4.2. IBM LOTUS SYMPONY DEZAVANTAJLARI NEDİR?

  *Lotus Symphony başka hiçbir lisans sözleşmesine ihtiyaç duymadan, dökümanları, tablo, çizelge ve sunumları PDF formatına aktarabilir. Makrolara gelince, Lotus Symphony de kullanıcılar yinelemeli görevler için ya da IBM Lotus Symphony dosyalarını düzenlemek için makro yaratabilirler. Fakat oluşturduğunu makroları Microsoft Office formatına dönüştüremezsiniz. Aynı şekilde Microsoft Office makroları da Lotus Symphony’e aktarılamazlar.
* Türkçe imlâ eklentisi biraz sorunludur. Yazım hatalarını gösterme özelliği gelişmemiştir bunun  için çalışmalar devam etmektedir.
*IBM Lotus Symphony Presentations: Bu yazılım sayesinde kolaylıkla görsel sunumlar hazırlayabiliriz fakat Programın teknik özellikleri Microsoft Office Powerpoint’teki kadar zengin değildir. 
*Lotus Sypmhony’nin araç çubukları Microsoft Office’inki kadar gelişmiş değildir. Ayrıca gelişmiş makro kullanımı Microsoft Office ’dekinden karmaşıktır. Bu tip eksiklikler beta sürümü olduğundan kapatılacaktır.

*AMD64 bir işlemciniz varsa XP/Vista 64 bit bir işletim sistemine bu yazılımı - kuramazsınız. Lotus Symphony’nin beta sürümdedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder