2 Aralık 2015 Çarşamba

BTÖ206 Öğrenme ve Öğretme Kuramları Günlüğü

01/12/2015 Bu haftaki dersimizde transfer kavramından bahsettik.
    Transfer; bir yapıda öğrenilenin başka bir yapıya aktarılmasıdır.Transferin temel olarak görevlerinden ve temel anlamlarından bahsettik. Bir çok anlama geldiğini öğrendik, Eski öğrenilenlerle yeni öğrenilenlerin kesiştiği nokta olmasından, aralarındaki bağ ne kadar kuvvetli olursa o kadar anlamlı öğrenme olacağını öğrendik.
    Transferlerin belleklerle(uzun süreli bellek, kısa süreli bellek) olan ilişkisinden,kuramlar açısından nasıl şekillendirildiğinden bahsettik,transferin türlerinden ve transfer türleriyle kuramlar arasındaki ilişkiden bahsettik.Genel olarak türleri nasıl anlamlandıracağımızı öğrendik.
   Kısaca örnekle özetlersek;
    Mehmet okulda dikdörtgenin çevresini hesaplamayı öğreniyor.Eve gelince odasındaki çalışma masasının çevresini hesaplayabiliyor. Bu yakın transferdir çünkü bilgiler arasında birebir benzerlik ve uyum vardır.
    Mehmet'in odasındaki masasına örtü alması uzak transferdir çünkü öğrendiği bilgi ve becerilerden çok farklı durum ve içerikte, bilgi ve becerisini kullanması gerekir. Yani daha karmaşıktır. Zihinsel bir süreç gerektirir. Çünkü masa örtüsü masaya tam mı olacak yoksa masanın kenarlarından örtü sarkacak mı ?Bu işlemi gerçekleştirmesi için birçok soruya bir bütünmüş gibi cevap vermesi gerekir.
   Transferin öğrenme için neden gerekli olduğundan ve öğretmen adayları olarak bize düşen sorumluluklardan bahsettik. Bir kez daha öğretmenlere birçok görev düştüğünü öğrendim. Bir öğretmen adayı olarak aslında öğrencilerimizin hayatlarımızda çok izler bıraktığını, günümüz koşullarında birçok öğretmenin izlerinin kalıcı ve acı izler olduğunun farkına vardım. Gün geçtikçe daha çok 'ÖĞRENME ve ÖĞRETME ' kavramıyla ilgili çok önemli bilgiler öğrendiğimi fark ettim.  
     Ne kadar çok öğrenme kavramını öğrenirsek o kadar çok öğretme kavramını öğretebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder